Pentru comenzi mari, contactați-ne aici.

Care sunt cele 2 soiuri românești de lucernă care stabilesc producții record la hectar?

Pentru fermierii care își doresc o producție ridicată, dar și o calitate superioară a furajului, există 2 soiuri românești de lucernă care pot face față celor mai ridicate exigențe.

Soiul Dobrogea a obținut rezultate remarcabile în perioada 2021-2023, în ceea ce privește producția de furaj, fapt pentru care acest soi a fost propulsat în topul celor mai cultivate soiuri din țara noastră.

Producția medie de furaj realizată de soiul Dobrogea în perioada 2021-2023 a fost de 11,5 t s.u./ha în fermele ce cultivă suprafețe mici de lucernă (5-25 ha), 12,6 t s.u./ha în fermele cu suprafețe medii de lucernă (25-50 ha) și 14,88 t s.u./ha în fermele specializate în cultura lucernei (peste 50 ha).

Tabel 1: Producția de furaj realizată la soiurile Dobrogea și Valahia în anul 2 de cultură, în perioada 2021 – 2023.

Nr crt Soi

 

Substanță uscată t/ha
2021 2022 2023 Media
1 Dobrogea 14,95 15,58 14,12 14,88
2 Valahia 14,30 14,80 13,82 14,30

Datele au fost centralizate din 12 județe din România, în condiții standard al unei ferme de producție, în cultura neirigată și suprafața totală monitorizată a fost de 1206 ha.

Având în vedere că ne confruntăm cu ani foarte secetoși cu o medie a precipitațiilor sub pragul limită de 400 mm/an și temperaturi extrem de ridicate, putem evidenția un comportament deosebit de bun al acestui soi de lucernă în raport cu modificările climatice.

Ca și în cazul altor culturi agricole, regulile jocului s-au schimbat și constanta de bază este să reușești să identifici soiuri capabile să se adapteze la stresul major la care sunt supuse pe parcursul perioadei de vegetație.

De asemenea, nu trebuie neglijată nici calitatea furajului obținut, iar la soiul Dobrogea procentul mediu de proteină identificat în s.u. a fost de 18,83% după centralizarea rezultatelor.

Tabel 2: Conținutul în proteină brută la soiurile Dobrogea și Valahia în anul 2 de cultură, în perioada 2021 – 2023.

Nr crt Soi

 

% Proteină brută din S.U.
2021 2022 2023 Media
1 Dobrogea 19,08 18,70 18,72 18,83
2 Valahia 19,45 20,40 19,85 19,90

Al doilea soi de lucernă, Valahia a înregistrat în perioada 2021 – 2023 o producție medie de furaj de 14,30 t s.u./ha în fermele specializate în producția de furaj de lucernă, valoare ce se situează cu aproximativ 4% sub media realizată de soiul Dobrogea, în schimb procentul de proteină din s.u. a fost 19,9%; cu peste 1% mai mult decât la soiul Dobrogea.

Ca și în cazul soiului Dobrogea, pentru evaluarea soiului Valahia în perioada 2021 – 2023 s-au colectat date din 12 județe totalizând o suprafața de 870 ha.

Cum semănăm lucerna în gradinile mici?

Pentru suprafețele mici, nu este neapărat nevoie să folosim o semănătoare pentru semănatul semințelor de lucernă. Există multe persoane care vor să semene lucerna în grădini mici și pentru a face acest lucru cu succes trebuie să urmeze  o serie de reguli simple.

Pe bucata de teren destinată însămânțării se aplică gunoi de grajd putred în strat subțire de maxim 5 centimetri.

După aceea, terenul trebuie săpat superficial și apoi mărunțit cu sapa sau cu o motosapa (freză). Odată cu săpatul se încorporează și gunoiul aplicat pentru fertilizarea naturală a solului.  Înainte de împrăștierea semințelor, ne asigurăm că terenul a fost bine mărunțit și nu au mai rămas bolovani de pământ de dimensiuni mai mari.

Semințele de lucernă se amestecă cu nisip cernut, înainte de a fi împrăștiate sau mai nou,  putem folosi semințe drajate ale căror calibru este mai mare și astfel  distribuția se face mai uniform.

Semănatul  se face de-a lungul și de-a latul terenului  în cruce pentru a fi siguri că am acoperit bine întreaga suprafață.

După ce am terminat cu semănatul  se trece cu o grapă cu colți sau confecționată din crengi de copaci pentru o încorporare superficială a semințelor. După aceea, vom confecționa un tăvălug dintr-o țeavă metalică de 1m lungime;  pe care o încărcăm cu nisip, îi astupăm capetele și îi legăm o sârmă de ambele capete pentru a putea fi trasă pe terenul semănat.

Odată solul tavalugit, vom uda întreaga zonă semănată cu un furtun prevăzut cu dispozitiv de pulverizare fină a apei dar se poate folosi și o stropitoare. Dacă zona pe care vrem să înființăm lucerniera este departe de o sursă de apă, trebuie să ne asigurăm înainte de toate că solul are umiditate suficientă pentru a facilita răsărirea semințelor.

În 7 -10 (14) zile de la terminarea operațiilor enumerate veți vedea răsărite plantuțele de lucernă.

Start campanie recoltare sămânță de lucernă 2022

A început campania de recoltare la sămânță de lucernă pentru sezonul 2022.
Printre primele parcele recoltate este și parcela din județul Prahova cultivată cu soiul VALAHIA.
Cantitatea de sămânță brută recoltată în cazul acestei parcele a fost de 550 kg. Vorbim despre o parcelă mică de 1 ha, destinată producerii de sămânță din generații superioare, ce va fi utilizată pentru înființarea de suprafețe noi tot cu scopul producerii de sămânță.
Soiul Valahia este un soi nou românesc înregistrat in anul 2021. Acesta se caracterizează printr-un potențial ridicat de producție, dar și cu o calitate superioară a furajului conferit de conținutul mare de proteină și gradul ridicat de digestibilitate. Adaptabilitatea la condițiile de cultură din România îl face să fie o alternativă in special pentru fermele cu profil zootehnic din țara noastră dar și pentru cele ce au ca obiectiv principal producția vegetală.