Care sunt cele 2 soiuri românești de lucernă care stabilesc producții record la hectar?
Pentru fermierii care își doresc o producție ridicată, dar și o calitate superioară a furajului, există 2 soiuri românești de lucernă care pot face față celor mai ridicate exigențe.
Soiul Dobrogea a obținut rezultate remarcabile în perioada 2021-2023, în ceea ce privește producția de furaj, fapt pentru care acest soi a fost propulsat în topul celor mai cultivate soiuri din țara noastră.
Producția medie de furaj realizată de soiul Dobrogea în perioada 2021-2023 a fost de 11,5 t s.u./ha în fermele ce cultivă suprafețe mici de lucernă (5-25 ha), 12,6 t s.u./ha în fermele cu suprafețe medii de lucernă (25-50 ha) și 14,88 t s.u./ha în fermele specializate în cultura lucernei (peste 50 ha).
Tabel 1: Producția de furaj realizată la soiurile Dobrogea și Valahia în anul 2 de cultură, în perioada 2021 – 2023.
Nr crt | Soi
| Substanță uscată t/ha | |||
2021 | 2022 | 2023 | Media | ||
1 | Dobrogea | 14,95 | 15,58 | 14,12 | 14,88 |
2 | Valahia | 14,30 | 14,80 | 13,82 | 14,30 |
Datele au fost centralizate din 12 județe din România, în condiții standard al unei ferme de producție, în cultura neirigată și suprafața totală monitorizată a fost de 1206 ha.
Având în vedere că ne confruntăm cu ani foarte secetoși cu o medie a precipitațiilor sub pragul limită de 400 mm/an și temperaturi extrem de ridicate, putem evidenția un comportament deosebit de bun al acestui soi de lucernă în raport cu modificările climatice.
Ca și în cazul altor culturi agricole, regulile jocului s-au schimbat și constanta de bază este să reușești să identifici soiuri capabile să se adapteze la stresul major la care sunt supuse pe parcursul perioadei de vegetație.
De asemenea, nu trebuie neglijată nici calitatea furajului obținut, iar la soiul Dobrogea procentul mediu de proteină identificat în s.u. a fost de 18,83% după centralizarea rezultatelor.
Tabel 2: Conținutul în proteină brută la soiurile Dobrogea și Valahia în anul 2 de cultură, în perioada 2021 – 2023.
Nr crt | Soi
| % Proteină brută din S.U. | |||
2021 | 2022 | 2023 | Media | ||
1 | Dobrogea | 19,08 | 18,70 | 18,72 | 18,83 |
2 | Valahia | 19,45 | 20,40 | 19,85 | 19,90 |
Al doilea soi de lucernă, Valahia a înregistrat în perioada 2021 – 2023 o producție medie de furaj de 14,30 t s.u./ha în fermele specializate în producția de furaj de lucernă, valoare ce se situează cu aproximativ 4% sub media realizată de soiul Dobrogea, în schimb procentul de proteină din s.u. a fost 19,9%; cu peste 1% mai mult decât la soiul Dobrogea.
Ca și în cazul soiului Dobrogea, pentru evaluarea soiului Valahia în perioada 2021 – 2023 s-au colectat date din 12 județe totalizând o suprafața de 870 ha.