Pentru suprafețele mici, nu este neapărat nevoie să folosim o semănătoare pentru semănatul semințelor de lucernă. Există multe persoane care vor să semene lucerna în grădini mici și pentru a face acest lucru cu succes trebuie să urmeze o serie de reguli simple.
Pe bucata de teren destinată însămânțării se aplică gunoi de grajd putred în strat subțire de maxim 5 centimetri.
După aceea, terenul trebuie săpat superficial și apoi mărunțit cu sapa sau cu o motosapa (freză). Odată cu săpatul se încorporează și gunoiul aplicat pentru fertilizarea naturală a solului. Înainte de împrăștierea semințelor, ne asigurăm că terenul a fost bine mărunțit și nu au mai rămas bolovani de pământ de dimensiuni mai mari.
Semințele de lucernă se amestecă cu nisip cernut, înainte de a fi împrăștiate sau mai nou, putem folosi semințe drajate ale căror calibru este mai mare și astfel distribuția se face mai uniform.
Semănatul se face de-a lungul și de-a latul terenului în cruce pentru a fi siguri că am acoperit bine întreaga suprafață.
După ce am terminat cu semănatul se trece cu o grapă cu colți sau confecționată din crengi de copaci pentru o încorporare superficială a semințelor. După aceea, vom confecționa un tăvălug dintr-o țeavă metalică de 1m lungime; pe care o încărcăm cu nisip, îi astupăm capetele și îi legăm o sârmă de ambele capete pentru a putea fi trasă pe terenul semănat.
Odată solul tavalugit, vom uda întreaga zonă semănată cu un furtun prevăzut cu dispozitiv de pulverizare fină a apei dar se poate folosi și o stropitoare. Dacă zona pe care vrem să înființăm lucerniera este departe de o sursă de apă, trebuie să ne asigurăm înainte de toate că solul are umiditate suficientă pentru a facilita răsărirea semințelor.
În 7 -10 (14) zile de la terminarea operațiilor enumerate veți vedea răsărite plantuțele de lucernă.